Staatssecretaris Dekker van OCW opent nieuw ASTRON gebouw

Dwingeloo, 16 maart 2015

Op maandag 16 maart 2015 is het nieuwe gebouw van ASTRON in Dwingeloo officieel geopend door staatssecretaris Dekker van OCW.

In april 2012 is het vernieuwbouwproject van start gegaan. Dit betreft de bouw van een nieuwe vleugel voor het ASTRON-kantoor en een grondige renovatie door het opknappen van het bestaande gebouw. Na een bouwproces van tweeënhalf jaar is het ASTRON-gebouw/kantoor nu klaar. Het gebouw werd tijdens een ceremonie officieel geopend door staatssecretaris Sander Dekker van OCW.

Naast de openingsceremonie heeft de staatssecretaris een werkbezoek gebracht aan de LOFAR telescoop en de Westerbork Radio Telescoop. Hier kreeg de staatssecretaris een goede indruk van de wereldklasse instrumenten van ASTRON.

Een belangrijke pijler van het werk van ASTRON is de voorbereiding op de bouw van de Square Kilometre Array (SKA). Een internationale radiotelescoop die vanaf 2018 in Australië en Zuid-Afrika gebouwd gaat worden.

Als onderdeel van de openingsceremonie heeft de staatssecretaris een letter of intent voor SKA getekend. Hiermee geeft Nederland aan nauw betrokken te blijven bij voorbereidingen voor dit project.