ASTRON brengt zonsverduistering in beeld met LOFAR

Dwingeloo, 20 maart 2015

Een uniek experiment bij ASTRON, de zonsverduistering van vandaag gaf ASTRON een unieke kans om de zonsverduistering in beeld te brengen met de LOFAR radiotelescoop.

De eclipsbrillen waren bijna niet meer te verkrijgen, dit geeft aan dat de belangstelling voor de zonsverduistering groot was. Echter was het Nederlands weer niet ideaal, hierdoor was het in grote delen van het land niet mogelijk om de zonsverduistering te zien. Er was veel bewolking en mist in grote delen van Nederland. LOFAR bracht een uitkomst. Doordat LOFAR een radiotelescoop is, heeft LOFAR geen last van bewolking en mist, hierdoor kon LOFAR de zonsverduistering in beeld brengen.

De LOFAR radiotelescoop heeft de zonsverduistering van begin tot eind in beeld gebracht met radio afbeeldingen, hier is een video van gemaakt. Deze video laat goed het verloop van de zonsverduistering zien. De video is te krijgen via:

Dit unieke experiment werd uitgevoerd door Michiel Brentjes, astronoom bij ASTRON.