Open dag ASTRON: Welkom in de wereld van radioastronomie

Dwingeloo, 1 oktober 2015

Op zondag 4 oktober openen ASTRON en JIVE hun deuren voor het publiek en ontdek je wat je anders nooit ziet! De open dag is voor alle leeftijden, er zijn vele verschillende activiteiten om van alles over radioastronomie te leren.

Hoeveel weeg je op een andere planeet? Waar stopt het heelal? En hoe kun je zelf een komeet maken? Dit en andere vragen worden beantwoord bij ASTRON en JIVE. Daarnaast zijn er allerlei proefjes en experimenten in te doen die te maken hebben met het heelal. Zo is het mogelijk om een ontplofte ster te maken! Er zijn nog vele andere activiteiten tijdens de open dag, ontdek het zelf op 4 oktober.

Altijd al een kijkje willen nemen in de Dwingeloo Radiotelescoop? Dit kan tijdens de open dag! De radiotelescoop is open voor het publiek en iedereen kan de radiotelescoop bezoeken. De telescoop is volledig operationeel tijdens de open dag. Stichting CAMRAS organiseert daarnaast allerlei activiteiten rondom de radiotelescoop.

Bijna iedereen heeft vragen over het heelal, tijdens de open dag is het mogelijk om deze vragen te stellen aan onze astronomen. Zij zitten klaar om de vragen van de bezoekers te beantwoorden, en wie kun je het beter vragen dan de experts?  Zij kunnen er van alles over vertellen.

Neem iedereen mee op 4 oktober naar Dwingeloo. Jullie zijn allemaal welkom in de wereld van radioastronomie! Toegang is gratis.

Openingstijden: zondag 4 oktober: 12.00 – 17.00 uur

Adres: Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo

LET OP: In eerdere berichtgeving is aangeven dat de open dag om 10:00 uur begint, dit klopt niet, de open dag begint om 12:00!

LOFAR dag

Krijg je niet genoeg van radioastronomie? Naast de open dag van ASTRON en JIVE organiseert de LofarTafel de LofarDag!

Op de LofarDag vertellen deskundige gidsen over de radiotelescoop LOFAR, die gebruik maakt van duizenden kleine antennes verspreid over Noord-west Europa. Deze antennes vangen signalen op uit de ruimte. Hoe werkt dat nou en wat levert dat op aan nieuwe inzichten? Ook wordt er verteld over het natuurgebied langs de oerrivier de Hunze bij Exloo, waar de kern van de radiotelescoop staat. Er zijn aparte jeugd- en kinderprogramma’s, gericht op het zelf ontdekken van de natuur, de werking van het heelal en water met workshops natuurfotografie en vlotten bouwen. Vanaf een centrale parkeerplaats is er vervoer naar het terrein. Er is in het terrein een kleine horeca voorziening.

Openingstijden: zondag 4 oktober: 12.00 – 17.00 uur

Adres: Exloërweg 13, 9528 RL Buinen